گنزق باستانی کهن

ساخت وبلاگ
 
Image result for ‫روستای کنزق‬‎
 

تاریخچه روستای قدیم گنزق

روستای تاریخی گنزق در سه کیلومتری شهر توریستی سرعین واقع شده است.تاریخ روستای قدیم  گنزق جدا از تاریخ آذربایجان به خصوص اردبیل نمی باشد. باتوجه به نامیده شدن آذربایجان به خصوص شرق آن به نام زیکرتو (سنگ شکن )و ساگارتی (ساکنان سرزمین غارهای سنگی ) در دوره مادها و هخامنشی در هزاره قبل از میلاد با توجه به انبوه معابد و منازل زیر زمینی کنده شده در دل سخره ها و تپه های باقیمانده از آن دوران بیانگر این است که این منطقه بخش وسیعی از سرزمین زیکرتو یا ساگارتی اشاره شده در سنگ نوشته و کتیبه های دوران هخامنشی و آثار مورخین می باشد. محوطه و غارهی این مکان بر اساس سفال های سطحی از دوران عصر آهن مسکونی بوده است . سفالهای پراکنده بر سطح تپه نشان دهنده تداوم سکونت تا دوره اشکانی را شامل میشود . که از دو قسمت تشکیل شده یکی بر روی بستر تپه ای طبیعی و نسبتا بلند و دیگری به صورت پراکنده در دامنه و داخل روستای قدیم  گنزق واقع شده است . ابعاد بزگترین آن به قطر 10 متر و ارتفاع 8 متر و دارای فضای نشیمن راهرو مسکونی و اتاقک های ویژه که نمونه چنین غارها هایی در کشور بی نظیر می باشد . محوطه و غارهای تاریخی روستای گنزق با توجه به فاصله کم از شهر توریستی سرعین دارای قابلیت ویژه ای برای احیاء ، مرمت و بازسازی بوده که میتوان به عنوان یک اثر تاریخی و ملی مورد بازدید همگان قرار گیرد . در دوره ساسانیان نیز آذربایجان دوکرسی بنام اردبیل و گنزق داشته است . مردمان آن زمان بر اساس اعتقادات خود معابد آتشکده ها دهها غار زیرزمینی ، چله خانه روستای گنزق و ضمنا آرامگاه امام زاده سید صادق از نوادگان امام جعفر صادق میتوان اشاره کرد . به همین منظور از سوی شورای سیاست گذاری محوطه و غارهای تاریخی گنزق ثبت و به فهرست آثار ملی کشور اضافه شده است . جهت افزایش ماندگاری گردشگران در منطقه توریستی و گردشگری سرعین همچنین معرفی قدمت فرهنگ و آداب رسوم مردم استان اردبیل جهت تسهیل در بازدید و حضور گردشکران در این منطقه و محوطه باستانی ، تارخی نیاز مبرم به برنامه ریزی به شرح ذیل می باشد . همچنین با عنایت به موارد اشاره شده دربالا تأثیر احیای این روستای تاریخیگنزق در جذب گردشگر داخلی،خارجی و رونق  اقتصاد منطقه و استان انکار ناپذیر می باشد

أمین اعتبار جهت احیاء مرمت ، بازسازی و نگهداری از غارها و صخره های زیر زمینی

یکی از خواسته های مهم اهالی ، گردشگران و بازذیذ کنندگان از این مکان تاریخی باستانی و همچنین در جهت کاهش بار ترافیکی در زمان حضور پیک مسافر در شهر توریستی سرعین جاده خاکی به طول 6 کیلومتر از اردوگاه مقدس اردبیلی آغاز و از داخل داخل روستای قدیم و جدید گنزق  به شهر توریستی متصل می شود . که نیاز مبرم به تامین اعتبار برای تسطیح ، زیر سازی و آسفالت آن می باشد .  

 5uk3_img_0188.jpg
Image result for ‫روستای کنزق‬‎
 
غارهای باستانی گنزق در روستایگنزق شهر توریستی سرعین استان اردبیل واقع شده است .این محوطه باستانی شامل قبرستان تاریخی، تپه و دخمه های صخره ای به هم پیوسته ای است که شواهد سطحی الارضی محوطه نشانگر استقرار قبل از اسلام می باشد در دوره های اسلامی روی محوطه قدیمی خانه چینه ای و خشتی دوره متأخر ساخته و به عنوان محل زندگی استفاده می شد که طی زلزله سال ۱۳۷۵ تخریب و هم اکنون این محوطه متروک و دخمه ها نیز در زیر انبوهی از آوار ناپدیده شده است. در صورت گسترش مطالعات روشمند علمی بسیاری از ناگفته های تاریخی خصوصی فرهنگ و تمدن این منطقه مشخص خواهد شد.از سوی شورای سیاست‌گذاری ثبت محوطه و غارهای تاریخی گنزقبه فهرست آثار ملی کشور اضافه شد.به همت اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل، محوطه تاریخی و10 غار دست‌کن گنزق به عنوان آثار میراث فرهنگی کشور معرفی شد و با تایید شورای یاست‌گذاری به ثبت رسیدند. بر اساس این گزارش، طبق مشاهدات سطحی و اطلاعات به دست آمده اولیه، قدمت این محوطه تاریخی به دوره اسلامی نسبت داده می‌شود که به دلیل زلزله اردبیل قسمت اعظمی از این منطقه دچار آسیب‌دیدگی شده است. روستای کنزق قدمتی دیرینه دارد، که نشانه‌هایی از آن در بقایای روستای قدیمی  گنزقو غارهای طبیعی روستا قابل ملاحظه است. روستای کوهستانی گنزق با بافتی متراکم، در جوار یکی از دره‌های زیبای سبلان استقرار یافته است. بافت کلی روستا طرحی منظم و الگویی شطرنجی دارد. خانه‌های صخره‌ای و زیرزمینی که ابعادی متنوع و استقراری ناهمگون دارند، از ویژگی‌های اصلی این روستا به شمار می‌روند. برخی از این خانه‌ها دارای روزنه و نورگیر استوانه‌ای و برخی دیگر، دایره‌ای شکل و یا غیرهندسی هستند.در این خانه‌های صخره‌ای طاقچه‌هایی با طاق‌های قوسی یا کنده‌کاری تعبیه شده است. نمونه نزدیک به این نوع خانه‌ها را می‌توان در بافت سنتی روستای میمند در استان کرمان نیز ملاحظه کرد. در خانه‌های جدید روستا مصالح تیرآهن، آجر، سیمان، گچ و سنگ به کار رفته است. چشم‌انداز کلی روستا تلفیقی از کوه، درخت‌زار و خانه‌های صخره‌ای است. بنابراین دو نوع الگوی سکونت قدیمی و جدید در روستا وجود دارد. خانه‌های صخره‌ای که در سراسیبی تپه‌ای به صورت خانه‌های زیرزمینی و با اشکال مختلف حفاری شده‌اند. جنس این خانه‌ها از سنگ‌های رسوبی و ماسه فشرده است. برخی از منابع آگاهی قدمت این خانه‌ها را هزارة اول قبل از میلاد نسبت می‌دهند.
 
 jb7q_img_0216.jpg
 
1602_img_0231.jpg
r3dk_img_0174.jpg
 
bb4x_img_0291.jpg
jw1k_img_0183.jpg
7fej_img_0233.jpg
76q7_img_0182.jpg
 
 
 
 روستاي«گنزق»در دامنه کوه سبلان و در کنار دره‌اي زيبا واقع شده است. بيدزارهاي حاشيه دره، يونجه‌زارهاي سرسبز و نيز هواي بسيار تميز و پاک از مهم‌ترين جاذبه‌هاي طبيعي روستا به حساب مي‌آيند. ديگر جاذبه‌هاي گردشگري اين روستا عبارتند از:

خانه‌ هاي صخره‌اي که در سراسيبي تپه‌اي به صورت خانه‌هاي زيرزميني و با اشکال مختلف حفاري شده‌اند. جنس اين خانه‌ها از سنگ‌هاي رسوبي و ماسه فشرده است. برخي از منابع آگاهي قدمت اين خانه‌ها را هزارة اول قبل از ميلاد نسبت مي‌دهند.

آرامگاه امام‌زاده سيد صادق، «»گنزقکه از نظر مردم روستا، از نوادگان امام جعفر صادق (ع) مي‌باشد، زيارتگاه روستاييان است. اين آرامگاه که روبه‌روي روستاي قديمي«گنزق» قرار دارد، در اثر زلزله سال 1375 کاملاً تخريب گرديد و سپس نوسازي شد. در گذشته بناي اين آرامگاه با آجرهاي قرمز پخته شده و طرح هشت ضلعي ساخته شده بود. در ميان مردم روستا برگزاري مراسم محلي، مذهبي و آيين‌هاي ملي با استقبال ويژه‌اي همراه است.

مثلاً مراسم«شال سالاما» که در شب چهارشنبه سوري توسط پسران جوان انجام مي‌گيرد، از اين جمله است. در اين مراسم جوانان روستا، شال يا روسري بزرگي را از روزنه پشت‌بام خانه‌هاي فاميلي آويزان کرده و از صاحب خانه هديه‌اي طلب مي‌کنند. صاحب خانه نيز هديه‌اي بافتني يا خوراکي به شال يا روسري مي‌بندد. در پايان مراسم، هديه‌هاي جمع‌آوري شده مابين جوانان شرکت کننده تقسيم مي‌شود. در عيد نوروز، پس از مراسم تحويل سال، بزرگ‌ترها به افراد کوچ خانواده عيدي مي‌دهند و دسته‌جمعي به ديدار از خانواده‌هاي يکديگر مي‌پردازند و يا به زيارت امام‌زاده مي‌روند.

در ايام نوروز مردم روستا با اجراي بازي‌هايي از قبيل تخم‌مرغ بازي جلوة خاصي به اين جشن مي‌بخشند. روستاييان کنزق در برپايي مراسم سوگواري ايام محرم، با مشارکت در عزاداري به سينه‌زني و نوحه‌خواني مي‌پردازند و در شب‌هاي احياء ماه مبارک رمضان با تجمع در مسجد روستا ضمن عبادت و اجراي مراسم اين شب‌ها، تا سحر شب‌زنده‌داري مي‌کنند.

لباس مردان روستا مشتمل بر کت و شلوار است. برخي از مردان از کلاه شاپو استفاده مي‌کنند. در گذشته مردان اين روستا شلوار گشادي را که از پشم بافته يم‌شد مي‌پوشيدند و کلاه پوستي بر سر مي‌نهادند. جوراب پشمي بلند، پاتاوه(ساق‌بند) و چاروق نيز به عنوان پاپوش مورد استفاده قرار مي‌گرفت. لباس زنان روستا بيشتر از نوع لباس‌هاي محلي است. آنان پيراهن گلدار بلند و دامني چين‌دار(شليته يا تنبان) بر تن مي‌کنند و با«يايليق»(روسري) سر خود را مي‌پوشانند. تنوع رنگ در لباس‌هاي زنان و دختران اين روستا چشم‌گير است.

از انواع غذاهاي محلي روستاي  گنزقمي‌توان به«آش دوغ»(دوغا آشي يا آيران آشي)، «خشيل»، «سوغان سو»، «بزباش»، «شوربا»، «سوتلي پلو»، «قيقناغ»، انواع کباب و نان لواش محلي اشاره کرد. مهم‌ترين سوغات روستاي«گنزق» عبارت است از: انواع صنايع دستي ماند گليم‌هاي زيبا و منقش، جاجيم، فرش و همچنين انواع توليدات دامي، لبني و عسل. دسترسي: اين روستا تاریخی «گنزق» از طريق شهر سرعين قابل دسترسي است.

روستاي کوهستاني«گنزق» با بافتي متراکم، در جوار يکي از دره‌هاي زيباي سبلان استقرار يافته است. بافت کلي روستا طرحي منظم و الگويي شطرنجي دارد. خانه‌هاي صخره‌اي و زيرزميني که ابعادي متنوع و استقراري ناهمگون دارند، از ويژگي‌هاي اصلي اين روستا به شمار مي‌روند. برخي از اين خانه‌ها داراي روزنه و نورگير استوانه‌اي و برخي ديگر، دايره‌اي شکل و يا غيرهندسي هستند. در اين خانه‌هاي صخره‌اي طاقچه‌هايي با طاق‌هاي قوسي يا کنده‌کاري تعبيه شده است. نمونه نزديک به اين نوع خانه‌ها را مي‌توان در بافت سنتي روستاي ميمند در استان کرمان نيز ملاحظه کرد. در خانه‌هاي جديد روستا مصالح تيرآهن، آجر، سيمان، گچ و سنگ به کار رفته است. چشم‌انداز کلي روستا تلفيقي از کوه، درخت‌زار و خانه‌هاي صخره‌اي است. بنابراين دو نوع الگوي سکونت قديمي و جديد در روستا وجود دارد.
 
 


ادامه مطلب
اردبیل-سرعین =روستای تاریخی گنزق ...
ما را در سایت اردبیل-سرعین =روستای تاریخی گنزق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3ardebilganzagha بازدید : 295 تاريخ : يکشنبه 16 آبان 1395 ساعت: 4:09